Blog › Mik a webáruház indítás jogi feltételei?

Mik a webáruház indítás jogi feltételei?

Webáruházat indítani lényegesen egyszerűbb, mint fizikai üzletet, ez pedig a jogi feltételek tekintetében is igaz. Nincs szükség hozzá külön működési engedélyre és semmilyen szakképesítéssel sem kell rendelkeznie az üzemeltetőnek, de van pár szabály/kötelezettség, amit nagyon szigorúan be kell tartani, ha el szeretné kerülni a büntetést.

Mik a webáruház indítás jogi feltételei?

Milyen jogi feltételeket kell teljesítenie egy webáruháznak?

 

1. Az üzemeltetőnek számlaképesnek kell lennie

 

Magánszemély nem indíthat webshopot, kivéve akkor, ha egyéni vállalkozó, vagy őstermelő. Ezen kívül valamilyen vállalkozásformával kell rendelkeznie, ez lehet Kkt., Bt., Rt., vagy Kft. is. Feltétel továbbá, hogy a webáruház alapítójának be kell töltenie a 18. életévét, magyar állampolgársággal kell rendelkeznie és cselekvőképesnek, valamint büntetlen előéletűnek kell lennie. Olyan személy, akit a bíróság cselekvőképességet korlátozó/kizáró gondnokság alá helyezett, nem indíthat online vállalkozást. 

 

2. Webáruházzal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek

 

Egy webáruház elindításához pár dolgot be kell jelenteni a megfelelő hatóságnál. Az első és legfontosabb a webshop tevékenységi köre, ami a legtöbbször a 4791 TEÁOR számhoz (Csomagküldő internetes kiskereskedelem) tartozik. Ennek a bejelentését a székhely szerinti közjegyzőnél kell megtenni egy egyszeri, 3000 forintos adminisztrációs díj mellett.

Fontos! Gépjárművek, gépjárműalkatrészek és tartozékok, valamint motorkerékpárok, motorkerékpár alkatrészek és tartozékok kiskereskedelme nem ebbe a kategóriába tartozik, gyógyszerek, illetve alkoholos italok forgalmazásához pedig külön engedély szükséges.

A második bejelentésre akkor van szükség, ha a forgalmazott termékeket csomagolja is. Ebben az esetben környezetvédelmi termékdíjat kell majd utánuk fizetni az adóhatóság részére. Ennek a díjnak a mértékét az határozza meg, hogy hány kiló a csomagolt termék, illetve, hogy az adott termékhez milyen kilónkénti környezetvédelmi díj tartozik. Erről egyébként a 2011. évi LXXXV. törvényben találhat részletes információt.

Végül, de nem utolsó sorban pedig az adatkezelési tevékenységet kell közölni a NAIH-al. Erre biztosan szükség lesz,  nem lehet megkerülni, hiszen még a könyvelés is ebbe a kategóriába tartozik.

 

3. Adatmegjelenítési kötelezettségek

 

Azt már átvettük, milyen feltételeknek kell megfelelnie a webáruház elindítójának, és miket kell bejelentenie a hatóságok felé, arról azonban még nem esett szó, milyen információkat kell feltétlenül megjelenítenie a webshop felületén.

Ami alapvető fontosságú, az egy Általános Szerződési Feltételek és egy Adatvédelmi Tájékoztató. Ezekben szerepelnie kell a cég legfontosabb adatainak:

  • Név/cégnév
  • Vállalkozói igazolványszám és a kibocsátó okmányiroda neve
  • Adószám, vagy cégjegyzékszám
  • Elérhetőségek: cím, telefonszám, email
  • Kapcsolattartó személy neve

Ezeken felül tájékoztatást kell adni a szavatossági/jótállási információkról, az elállási jog gyakorlásának menetéről és feltételeiről, a fizetési lehetőségekről, a szállítási módoktól és díjakról, valamint a panaszügyintézésről is. A vásárlónak megfelelő tájékoztatást kell kapnia a vásárlás előtt: beleértve a termék árát, a szállítási információkat és a pontos termékleírást, a rendelés leadása után pedig visszaigazoló üzenetet szükséges küldeni az email címére.

Fel kell tüntetni továbbá minden olyan harmadik személyt, aki bármilyen módon (számlázás, könyvelés, marketing) kezeli a webáruház vásárlóinak/látogatóinak személyes adatait.

Azzal kapcsolatban, hogy teljes egészében milyen adatokat kell megjeleníteni az online felületen, érdemes jogász segítségét kérni, hiszen a törvények és az előírások folyamatosan változnak!

Reméljük, hasznosnak találták cikkünket!

 

Link